Här beskrivs det hur du fixar ett hål i härdplastlaminatet med polyesterharts, t.ex. på en glasfiberbåt.
Reparationen görs på insidan om möjligt (ojämn, grov formyta.) Arbetet påbörjas genom att slipa noggrannt ca 15 cm åt alla håll runt hålet. Använd helst sandpapper med grovleken 40 – 60. Slipningen görs diagonalt så att laminatet blir tunnare ju närmare hålet man kommer (se bild under). Ifall slipningen görs med maskin lönar det sig att skrapa ytan några gånger för hand för att få en ännu grovare yta. Området som slipats bör vara konformat så att ytarean blir tillräckligt stor för maximal vidhäftning.
Om nödvändigt, tejpa fast hålet från utsidan. Själva lamineringen bör göras med vanlig glasfibermatta (= emulsionsbundet glasfiberhack) p.g.a. vidhäftningsskäl. Ifall du vill använda något väv i arbetet lönar det sig ändå att börja med glasfibermattan. Riv eller kapa lämpliga bitar från mattan. Största biten är lika stor som hela området som slipats och därpå följande minskar i storlek.
Mängden harts som behövs är ca. 1 kg / 1 m2 matta. Härdartillsats är 1 % i 20 °C och 1,5 % i 15 ºC. Blandningen ger arbetstid 35 – 45 minuter. Hartset breds ut alltid till först och ovanpå breds ut mattan. Påbörja lamineringen med den största mattremsan (hartset under, mattan ovanpå). Luften under mattytan bör tas bort antingen med hjälp av t.ex. aluminiumroller eller pensel. Den sist nämnda räcker vid mindre operationer. Vid större operationer där konsumtion av väv överskrider 1 kvm är det bra att arbeta med både mohairrulle och pensel (naturligtvis till sist med aluminiumroller). Följande vävskikt kan lamineras på direkt. Ifall du är tvungen att arbeta nerifrån uppåt lönar det sig att vänta tills första skiktet har härdats före du fortsätter med följande skikt. Före behandling med topcoat lönar det sig att slipa bort all hafs och andra ojämnheter.
Topcoat målas i två skikt för att uppnå tillräcklig vattentäthet. Vänta i max. 6 timmar utan mellanslipning.
- Använd ordentliga skyddshandskar.
- Tvätta verktygen med aceton.
Nu kan tejpes dras bort från utsidan, området slipas och förberedas för målning. Skyddstejpet lönar sig att fästas redan före slipningen. Eftersom topcoat inte är självutjämnande bör det bredas ut tillräckligt (2 – 4 skikt). Ytan blir tillräckligt hållbar med tanke på vattenslipningen. För att uppnå en så bra yta som möjligt (nära originalet) bör ytan vattenslipas med grovleken 1000 eller högre. Då lamineringen görs från utsidan bör det ses till att det finns tillräckligt med utrymme för topcoat, ca. 0,5 – 1,0 mm.
Följande bildserie presenterar hur det lönar sig att reparera en skadad köl på en vanlig glasfiberbåt. Ifall det existerar uretanskum mellan båtens inre och yttre skal, vilket i de flesta fall har sugit i sig vatten, bör detta område tas bort och ersättas med nytt uretanskum.
Obs! Enkomponents tätningsskum som finns tillgängligt i tryckflaskor fyller inte kapslingar, utan de är avsedda för tätning av karmar. För att svällas upp har de luftfuktigheten till sitt förfogande. Polystyren dvs. styrox tål inte polyesterharts.
Bildserien ovan kan användas som grund och tillämpas även i andra fall då det gäller skador på härdplastlaminater. Sådana tillämpningar kan vara t.ex. bänkar som lossat i småbåtar. Ignorera inte omsorgsfull slipning – det är ytterst viktigt att ala ytor som kommer att behandlas är grova – enbart putsning med lösningsmedel räcker inte.
- Förvara polyesterharts och topcoat helst i sval temperatur (ämnet tål t.o.m. minusgrader), skyddat från solljus.
- Använd ändå i ca. 20°C
- Blanda ordentligt